Udredning
Udredning i Fønix Sjælland
Hvad indeholder et udredningsforløb?
Baggrunden for at børn og unge udviser seksuelt bekymrende adfærd er oftest kompleks.
Seksuelt bekymrende adfærd skal derfor forstås ud fra det enkelte barn – dets specifikke situation og hidtidige erfaringer sammen med dets kognitive og personlighedsmæssige ressourcer og vanskeligheder.
Årsagssammenhængene er sammensatte, komplekse og forskellige fra barn til barn eller fra ung til ung, og derfor er der forskel på, hvordan børn og unge med seksuelt bekymrende adfærd bedst kan hjælpes.
Formålet med at foretage en grundig udredning af børn og unge i målgruppen er at få en øget indsigt i barnets/den unges kognitive og personlighedsmæssige funktion, ressourcer og vanskeligheder med henblik på forståelse af baggrunden for barnets/den unges uhensigtsmæssige seksuelle adfærd.
Ved at få et bedre kendskab til barnets /den unges opvæksterfaringer, intellektuelle forudsætninger, personlighedsmæssige funktion og forestillingsverden opnås et fundament for en mere præcis forståelse af barnets/den unges måder at møde verden på, herunder den uhensigtsmæssige seksuelle adfærd.
En udredning er af stor betydning for at kunne tilrettelægge den hjælp, som barnet/den unge har brug for på en måde, hvor indsatsen er bedst muligt afstemt efter barnets/ den unges individuelle behov.
Undersøgelsesmetoder kan afvige fra nedenstående, når forhold omkring barnet eller dets situation nødvendiggør det.
Udgangspunktet er, at udredningen i Fønix Sjælland har følgende indhold:
- Anamneseoptagelse med begge forældre og/eller eventuelle plejeforældre
- Børn i skolealder/unge: Kognitiv testning ved WAIS-IV/WISC-V. Personlighedspsykologisk testning: Rorschach a.m.Exner og TAT. Selvrapporteringstest ved SCID-5 eller Beck Youth Inventory. Samtaler med barnet/den unge (evt. med inddragelse af CAI eller andre interviewguides) om oplevelse af sig selv og nære relationer. Det belyses, hvordan barnet / den unge oplever egen situation bredt og specifikt i forhold til seksuelt bekymrende adfærd. Som en del af samtalerne foretages en seksuel udredning af barnets/den unge
- Børn i førskolealder: udtrykker sig i højere grad i symbolsk form og undersøgelsesmetoderne tilrettelægges herefter i varierende kombinationer af Scenotest, legeobservation, tegning og CAT. Derudover foretages kognitiv testning ved WPPSI-IV
- TOVA-test: testen er udviklet til at evaluere opmærksomhed og impulsivitetskontrol. Testen er en længerevarende, neuropsykologisk og computerbaseret test, hvor der er udarbejdet normer for både alder og køn
- Samtale med barnets professionelle netværk (skole, børnehave, kontaktperson eller andre)
- Afklarende samtaler med forældre og/eller eventuelle plejeforældre
- Orientering om undersøgelsens resultater og udarbejdelse af erklæring
Det er hensigtsmæssigt, at Fønix Sjælland forestår den samlede udredning med henblik på at sikre en tilstrækkelig sammenhængende forståelse af barnet/den unge og hvilken hjælp, der er brug for. I nogle tilfælde kan tidligere, nyere testninger være anvendelige og udgøre en del af vores undersøgelse. I disse sager vil kommunens udgift blive reduceret tilsvarende.
Eksempel på udredningsplan
Undersøgelsen er foreløbig og kan justeres undervejs. Der kan blive behov for flere eller færre undersøgelsesgange, ligesom indhold (fx tests) i nogle tilfælde er hensigtsmæssigt at justere afhængigt af, hvordan undersøgelsen skrider frem.
Alle undersøgelsesgange afholdes i Fønix Sjælland, Troensevej 10, Næstved. Tlf. 55 88 33 80
Der afsættes 1,5 – 2 timer pr. undersøgelsesgang.
Sexologisk udredning
I særlige tilfælde, f.eks. hvor barnet eller den unge for nyligt er psykologisk og/eller psykiatrisk undersøgt, kan det vurderes at gennemføre en sexologisk udredning.
Formålet med udredningen er at afklare, om der er behov for råd og vejledning eller behandling.
Ved en udredning, vil man undersøge om der er sexologiske udfordringer, der kræver en særlig indsats. Det kan eks. handle om den unges tvivl på egen seksualitet eller der kan være sexologiske vanskeligheder pga. sygdom eller psykiske symptomer. Den unge kan have stor usikkerhed på om han/hun fungerer, som han/hun skal (at der ikke er dysfunktioner).
Det kan være, at den unge er meget optaget af seksuelle tanker og fantasier, måske så meget, at det bliver svært at tænke på andet og det kommer til at forstyrre dagligdagen. Nogle mennesker er tiltrukket af noget usædvanligt, som det kan være svært at tale med andre om, det kan være genstande eller personer og her tilbydes samtaler i en fortrolig ramme.
En udredning vil bestå af 2-4 samtaler og interviews med en psykolog med speciale i sexologi.
Der afsluttes med en skriftlig rapport.